Namens alle deelnemers, nodigt Streekorganisatie Brabantse Wal u van harte uit voor de 8e editie van de Brabantse Wal Dag op 22 mei a.s. Het publieksfestival van, voor en door onze fantastische streek wordt gehouden in Bergen op Zoom, op en rond landgoed Lievensberg. Het evenement duurt van 11:00 tot 17:00, is gratis toegankelijk en biedt een gevarieerd en aantrekkelijk programma voor iedereen.  

Brabantse Wal Dag 2016

Evenals voorgaande edities, presenteren lokale ondernemers en organisaties hun producten, diensten en plannen. Hier kunt u volop ontdekken, proeven en beleven wat de streek zoal te bieden heeft. 

De dag staat dit jaar tevens in het teken van de eerste Delta Innovation Days, met aandacht voor andere ontwikkelingen die de streek bijzonder maken. De StayOkay is decor voor een innovatiebeurs.

Brabantse Wal Dag 2016

Bij Stadsboerderij de Kleine Kievit staan thema’s als agro-food, gastronomie, sport en beweging centraal. Vooral voor kinderen biedt dit een leuke aanvulling op een toch al aantrekkelijk programma.

Programma:

FrankenFruit (.pdf)
Zorg dat u het niet mist!

Streekpad De Brabantse Wal wandelroute van het jaar 2013

Streekpad de Brabantse Wal is gekozen tot Wandelroute van het Jaar 2013. Vol trots nam padcoördinator Rob Franssen de prijs, een wandeltrofee op de Fiets en Wandelbeurs in de Amsterdam RAI in ontvangst. De Brabantse Wal is een 112 km lange rondwandeling die begint en eindigt in de oude Markiezenstad Bergen op Zoom.

 

Brabantse Wal in de nieuwe Bosatlas

In de nieuwe uitgave van de Grote Bosatlas is de Brabantse Wal terug te vinden op de kaart van Zuid-Nederland. Willem de Weert, voorzitter van de Stichting de Brabantse Wal en leraar Aardrijkskunde op Roncalli Scholengemeenschap heeft hiervoor gepleit bij de uitgever. Hij stuurde als bewijsmateriaal de Brabantse Wal wandelgids en links van de websites van de stichting, VVV Brabantse Wal en de streekorganisatie. Nu staat de Brabantse Wal echt op de kaart en krijgt het gebied nog meer erkenning!

Streekpad De Brabantse Wal

 Ontdek het nieuwe Streekpad, dat u leidt door een uniek stukje Nederland : de Brabantse Wal. De 112 km lange rondwandeling begint en eindigt in Bergen op Zoom en loopt door een landschap met onverwachte hoogteverschillen en met panorama’s die het wandelen een extra dimensie geven.

nieuws

Meer informatie op www.vvvbrabantsewal.nl

Provincie investeert opnieuw in Brabantse Wal met West Brabantse Waterlinie

De provincie Noord-Brabant gaat opnieuw investeren in de Brabantse Wal: nadat eerder al een subsidieaanvraag van het project De Zoom werd gehonoreerd, krijgt nu ook het project West Brabantse Waterlinie een flinke impuls door provinciale subsidie. Het project gaat onderdeel uitmaken van het provinciale investeringsprogramma Landschappen van Allure. 

 

Brabantse Wal is één van de drie Landschappen van Allure waarin de provincie de komende jaren investeert. Met de subsidieregeling wil de provincie een bijdrage leveren aan de realisatie van drie hoogwaardige ‘allurevolle’ landschappen, die van groot belang zijn voor een aantrekkelijk vestigings- en leefklimaat in Brabant. Mooie landschappen houden Brabant aantrekkelijk om in te wonen, werken en recreëren. Dankzij deze financiering kan het landschap Brabantse Wal verder worden ontwikkeld.

 

Voor de landschappen Brabantse Wal, het Groene Woud en Maashorst zijn in 2013 al 10 projecten ingediend waarbij de provincie werd gevraagd ruim 56 miljoen euro mee te investeren. Op basis van vier criteria, namelijk: landschappelijke kwaliteit, innovatie, verdienmodellen en burgerparticipatie is toen voor de Brabantse Wal subsidie toegekend voor het project De Zoom. Het project De Linie, dat toen buiten de subsidie viel, is in 2013 doorontwikkeld en als project West Brabantse Waterlinie afgelopen januari opnieuw ingediend. Vandaag werd bekend dat voor dit project een subsidie van 7,9 miljoen euro beschikbaar komt, bij een totale investering van 17,4 miljoen euro.

 

Wethouder Bert van Kesteren van de gemeente Steenbergen, penvoerder van het project West Brabantse Waterlinie, is zeer verheugd: “Met deze subsidie krijgt de oude verdedigingslinie een nieuwe toekomst. Daarmee kunnen we voortbouwen op het pionierswerk dat de gemeente Bergen op Zoom en de Stichting Vrienden van de West Brabantse Waterlinie hebben verricht. En dat met een stevige impuls voor de landschappelijke kwaliteiten.”

 

Voor zowel Steenbergen als Bergen op Zoom betekent deze toekenning dat een aantal historische locaties, zoals Ravelijn, Fort de Roovere, Inundatiegebied en Fort Henricus, opnieuw wordt vormgegeven, ingericht en ook gebruikt.  Ook wordt een aantal toegangslocaties tot een route door het gebied gecreëerd (Waterschans, Haven Steenbergen, Benedensas en West Brabantse Waterlinieroute). Daardoor wordt de West Brabantse Waterlinie zowel over land als over water beter toegankelijk en beleefbaar. Wethouder Van Kesteren: “Zo wordt Steenbergen de waterpoort van de Brabantse Wal. Die positie gaan we gebruiken om meer mensen naar Steenbergen en de Brabantse Wal te trekken. Niet alleen voor de veelgeprezen rust en ruimte, maar ook voor het beleven van de historie in een architectonisch hoogstaande context. We kunnen hiermee een flinke impuls geven aan de toeristische en economische ontwikkeling van de Brabantse Wal.”

 

Teasers

Stichting de Brabantse Wal